Změna zakladatele a zakladatelské listiny o.p.s., vytváření zisku v o.p.s.

Založili jsme o.p.s. za účelem získání dotací na kulturní a sociální aktivity a projekty. Nicméně to se nepovedlo a o.p.s. nevykazuje činnost. Je možné změnit účel zakladatelské listiny a vyměnit zakladatele a jak? Jakým způsobem může vystoupit zakladatel ze společnosti? Může o.p.s. svojí činností vytvářet zisk?

Děkuji.

1.9.2024

Dobrý den.

Platí, že zakladatelskou listinu je možné změnit pouze tehdy,  pokud to zakladatelská listina nevylučuje. Změnu může provést zakladatel.

Zamýšlená změna musí být v souladu se  zákonem  č. 248/1995 Sb. o obecně prospěšných společnostech.

Přechod práv a povinností zakladatele na jinou osobu je opět  možný tehdy, pokud to zakladatelská listina nevylučuje. Takže pokud vámi uvedené změny zakladatelská listina umožňuje, lze  je provést.

V detailech nabízím podrobnou individuální konzultaci, potřebuji zaslání relevantních dokumentů a více detailních informací. Kontakty naleznete na webu NIPOS, preferuji komunikaci e-mailem.

K další otázce:  O.p.s. může ve své doplňkové činnosti vytvářet zisk  a také může zisk generovat  i při poskytování svých obecněprospěšných služeb. Avšak je omezena tím, že případný zisk nesmí být použit ve prospěch zakladatelů, členů jejích orgánů nebo zaměstnanců, a musí být použit na další rozvoj a  poskytování obecně prospěšných služeb, pro které byla obecně prospěšná společnost založena.

Pokud tedy obecně prospěšná společnost poskytuje v souladu se zakládací listinou obecně prospěšné služby a při tom generuje zisk, který používá na zlepšování poskytovaných obecně prospěšných  služeb, není v tom žádný problém. Stejně tak pokud vykonává doplňkové činnosti, které jsou ve výsledku ziskové,  a vygenerovaný zisk použije na poskytované obecně prospěšné služby, je to v pořádku.

Zisk tedy vytvářet můžete, jen tento zisk nesmí připadnout zakladateli,  členům orgánů o. p. s. ani zaměstnancům o. p. s. atp.

Zisk z činnosti zkrátka musí být “vrácen” do té základní činnosti o. p. s., pro kterou byla o. p. s. založena.

S pozdravem

Mgr. Kateřina Vítová

NIPOS

Čtěte dál

PředchozíDalší