Automobil odkázán spolku

Máme spolek. Jedna z našich sympatizantek nám odkázala auto. Půl roku po ukončení dědického řízení se objevil pán, který tvrdí, že auto od naší bývalé členky koupil a žádá jeho vydání. Rodina zemřelé paní o prodeji nic neví. Pán vyhrožuje.

Co máme dělat? Děkuji.

1.9.2024

Dobrý den.

Je velice zvláštní, že auto, které Vaše členka za života údajně prodala, figurovalo po její smrti v majetku v rámci pozůstalosti. Od okamžiku účinnosti kupní smlouvy totiž daná paní  neměla být  vlastníkem vozidla, tudíž například neměla být povinna platit České kanceláři pojistitelů tzv. povinné ručení.

Auto tím pádem nemělo být vůbec řešeno v dědickém řízení. Navíc údajný kupující byl povinen zařídit také přepis na nového vlastníka v registru vozidel. Což zjevně také neproběhlo. Navíc jsou zde asi i pochybnosti ohledně pravosti kupní smlouvy.

Pokud údajný kupující koupi nedoloží a nebude s ním možná rozumná a slušná domluva, jděte na  policii a učiňte oznámení, celou situaci podrobně vyličte a žádejte prošetření celé věci z hlediska možného spáchání trestného činu.

Pokud k trestnému činu nedošlo a kupní smlouva bude shledána platnou, ale kupující nadále nebude ochoten spolupracovat při přepisu vozidla, bude třeba podat k soudu žalobu o určení vlastnického práva k prodanému vozu. Na základě rozsudku soudu, kterým bude určeno vlastnictví kupujícího, je možné nechat vozidlo přepsat v registru vozidel bez jeho jakékoli součinnosti.

Nejdřív je však třeba, aby vše řádně prošetřila Policie ČR.

S pozdravem

Mgr. Kateřina Vítová

NIPOS

Čtěte dál

PředchozíDalší