Přivýdělky na DPP – autorka a lektorka

Mám dvě DPP na lektorskou činnost, jednu autorskou smlouvu na psaní článků a občas něco dalšího na DPP. Na OSSZ jsem pochopila, že není třeba zřizovat si OSVČ. Nemusím se zapsat na ÚP? Chápu správně, že při souběhu 2 a více DPP si můžu vydělat a neplatit soc. pojištění? Zdravotní bych si platit nemusela, pokud bych se registrovala na VZP jako osoba pečující o dítě do 7 let (mám syny 8 a 5 let). Splňuji ale všechny podmínky? Dítě bych ve školce samozřejmě měla max. 4 hod. Může ale druhé dítě být ve škole nahlášené do družiny alespoň na obědy?  Musím něco platit z těch autorských článků? Co se stane  ve chvíli, kdy už by mi  na tu DPP vypršelo těch 300 h na rok na DPP? Předem moc děkuji za odpověď.

1.9.2024

Dobrý den.

U pojistného na zdravotní pojištění je stát jeho plátcem za osoby uvedené v § 7 zák. č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Mezi takové osoby patří také osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v mateřské škole, popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně. Tedy Vy máte mladší dítě ve věku 5 let, a pokud bude navštěvovat MŠ pouze po  dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, bude i za Vás stát plátcem pojistného na zdravotní pojištění bez ohledu na pobyt staršího dítka v družině. Pokud budete mít i jiný příjem, pak díky tomu nemusíte řešit, zda jste odvedla pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu.

Povinností zaměstnavatele je pečlivě si hlídat, aby k překročení 300 hodin na DPP nedošlo. Dohoda o provedení práce, dle které by rozsah odvedené práce překročil 300 hodin, by byla neplatná. Pracovně právní vztah by vám po překročení onoho limitu patrně zanikl. V praxi se toto řeší tak, že se se zaměstnancem ukončí ta DPP a podepíše se DPČ.

Co se týče příjmů z autorských smluv a smluv o dílo, tak tyto si budete danit běžným způsobem. Podáváte daňové přiznání, zde totiž nejde o příležitostný příjem.

Je-li měsíční odměna z DPP menší než 10 000 Kč u jednoho zaměstnavatele, neplatí se sociální ani zdravotní pojištění. Pouze srážková daň, tu za Vás strhne a odvede zaměstnavatel.

Nová pravidla patrně začnou platit až od 1. ledna 2025 a měla by být odlišná:

Zaměstnanec si každý měsíc vybere jednu hlavní dohodu, kterou zaměstnavatel nahlásí na ČSSZ. Limit této hlavní dohody nesmí přesáhnout 25 % průměrné mzdy (což je aktuálně 10 500 Kč) a zaměstnavatel bude vědět, že z této jedné dohody nebude odvádět pojistné, ale pouze srážkovou nebo zálohovou daň ve výši 15 %

Nicméně nejsem daňový poradce, přesné informace by Vám měla umět poskytnout mzdová účetní zaměstnavatele, popřípadě pracovníci finančního úřadu.

S pozdravem

Mgr. Kateřina Vítová

NIPOS

Čtěte dál

PředchozíDalší