Kameraman na DPP

Organizujeme taneční kurzy pro předškolní a mladší školní děti. Pořádáme vždy dvakrát do roka vystoupení, ze kterých nám externí kameraman pořizuje záznam, záznam zveřejňujeme sestříhaný, zasíláme ho rodičům dětí atd. Kameraman má od nás DPP a dostává zaplaceno.

Můžeme jeho dílo používat? Musíme od něho mít souhlas nebo licenci?

Děkuji mockrát.

14. 10. 2024

Dobrý den.

Dle mého názoru jde v popsaném případě pravděpodobně o zaměstnanecké dílo.

Zaměstnanecké dílo je dílem autorským, které autor – zaměstnanec- vytvořil při plnění povinností vyplývajících z pracovněprávního či služebního vztahu, případně z pracovního vztahu mezi družstvem a členem. Mezi takováto díla patří odborné články, manuály, knihy, ale i počítačové programy, různé záznamy atp.

Základním předpokladem pro vznik zaměstnaneckého díla je, že dílo bylo vytvořeno osobou v pracovněprávním či obdobném vztahu za účelem plnění povinností vyplývajících z tohoto právního vztahu. K vytvoření díla dochází i na základě plnění povinností vyplývajících z poměrů stojících mimo pracovní poměr (např. dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti).

Pokud má s vámi kameraman uzavřenu DPP a v ní má zakotveno, že má například vytvořit audiovizuální záznam vystoupení, jste zaměstnavatelem a kameraman je zaměstnancem.  Pokud tomu tak je, pak na vás vytvořením zaměstnaneckého díla vašeho zaměstnance přechází majetková autorská práva s tímto audiovizuálním dílem spojená. Osobnostní práva k dílu, tedy autorství a právo být jako autor uváděn, jsou trvale spjata  přímo s autorem a jako taková nejsou převoditelná, nicméně majetková složka autorských práv na vás jako zaměstnavatele přechází  ze zákona automaticky.

Zde  jde např. o právo na autorskou odměnu nebo právo dílo pronajmout, vystavit nebo jinak zveřejnit, či ho nějakým způsobem poskytnout někomu jinému například  na základě licence.

Tedy záznam vystoupení, který pořídil kameraman, který je u vás zaměstnaný na DPP, můžete používat a nepotřebujete k tomu od kameramana –  tedy autora  – nějaké zvláštní svolení (třeba  licenci), jen musíte uvést, že autorem je pan XY.

S pozdravem

Mgr. Kateřina Vítová

NIPOS

Čtěte dál

Předchozí